Farid Van Geldorp © 2012 • Privacy Policy • Terms of Use

Slechte beslissingen kosten veel geld

 

Sinds haar ontstaan heeft de Gemeentelijke Holding de aankoop van aandelen in Dexia en andere sectoren (energie, vastgoed) altijd gefinancierd met leningen. De redenering was dat de kost minder zou zijn dan de opbrengst. De laatste jaren was dit echter niet langer zo.

 

Ook Ham is een aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding. Tijdens de financiële crisis van eind 2008 kocht Ham nog aandelen ter waarde van 96 419 euro bij. Met dit geld, en extra leningen bij Dexia, kon de Gemeentelijke Holding aandelen kopen van Dexia.

 

Ham is, net als veel andere gemeentes, in de val gelokt met de onrealistische belofte van een jaarlijks dividend van 13 % en staat nu met lege handen. Vandaag de dag kan de Gemeentelijke Holding haar leningen niet meer terugbetalen. De holding gaat in vereffening. Hierdoor is de Hamse investering niets meer waard.

 

Dit kost elke inwoner van Ham ongeveer 33 euro. Voor een gemiddeld gezin is dat een bedrag van 100 euro. En dan gaat het enkel over het belastinggeld dat de gemeente kwijtspeelde. Verder houdt het gemeentebestuur in haar meerjarenplanning rekening met een jaarlijkse inkomst van 15 400 euro die ze nu elders zal moeten zoeken.

 

Het gemeentebestuur heeft gegokt, de Hamse burger heeft verloren.

 

Farid Van Geldorp

1 december 2012